Независимостта на конституционните съдии е въпрос на високи нравствени качества. Това

...
Независимостта на конституционните съдии е въпрос на високи нравствени качества. Това
Коментари Харесай

Доц. Киселова за новите съдии в КС: Може и двете решения да са противоконституционни

Независимостта на конституционните съдии е въпрос на високи нравствени качества. Това сподели в ефира на БТВ преподавателката по конституционно право доцент Наталия Киселова.

„ Последните дни всички се вторачиха в Закона за Конституционния съд – там е казано „ в наличието на… “ и „ когато се заклеват четирима нови съдии “, т.е. тогава се чака да участват тези висши длъжностни лица, които съставляват институциите, конструиращи конституционния съд. Това са президента, ръководителят на Народното събрание и ръководителите на двете висши съдилища у нас “, разясни тя.

Според нея сега клетва поставят двама нови съдии, които са определени от Народното събрание и знаково в тази ситуация е наличието на ръководителя на Народното събрание и останалите конституционни съдии. Тя разяснява и подадените две тъжби в Конституционния съд, оспорващи избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

„ Ако решенията бъдат напълно оповестени за противоконституционни, ще стартира нова процедура. Ако решението касае единствено достойнството с продължителността на мандата, то тогава те ще довършат наследения мандат, който е почнал преди две години и няколко месеца “, разясни доцент Киселова.

Тя напомни също по този начин, че Атанасова и Белазелков не могат да вземат участие в това решение, тъй като никой не може да бъде „ самичък арбитър на себе си “. И разясни, че има възможност Конституционният съд да разгласи и двете решения за противоконституционни – за избора на двамата и за продължителността на техните мандати, само че е допустимо и единствено отчасти решение.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР